Disfuncția sexuală poate afecta bărbații de toate vârstele, dar este deosebit de frecventă la bărbații mai în vârstă. Cele mai frecvente probleme legate de disfuncția sexuală includ tulburările de ejaculare, disfuncția erectilă și dorința sexuală inhibată. Aceste probleme pot fi adesea corectate prin tratarea cauzelor care stau la baza lor.
Disfuncția sexuală reprezinta orice problemă fizică sau psihologică care vă împiedică să obțineți satisfacție sexuală. Disfuncția sexuală masculină este o problemă de sănătate frecvent intalnita, care afectează bărbații de toate vârstele, dar este mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Un tratament adecvat îi poate ajuta adesea pe bărbații care suferă de disfuncție sexuală.
Principalele tipuri de disfuncție sexuală masculină sunt:
Cauzele fizice ale disfuncției sexuale generale pot fi:
Cauzele psihologice ar putea include:
Problemele cu ejacularea pot fi urmatoarele:
Cauza exactă a ejaculării premature (EP) nu este cunoscută. In majoritatea cazurilor, ejacularea prematura se datorează anxietății de performanță în timpul sexului. Alți factori pot fi:
Cauzele fizice pentru ejacularea inhibată sau întârziată pot include
Ejacularea retrogradă este cea mai frecventă la bărbații cu diabet care suferă de leziuni nervoase legate de diabet. Afectarea filetelor nervoase de la nivelul vezicii urinare și a gâtului vezicii urinare, forțează ejacularea să se deplaseze înapoi [retrograd]. La alți bărbați, ejacularea retrogradă poate fi un efect secundar al unor medicamente sau se întâmplă după o operație la nivelul gâtului vezicii urinare sau al prostatei.
Disfuncția erectilă (DE) reprezinta incapacitatea de a obține și de a menține o erecție pentru actul sexual. Disfuncția erectilă este destul de frecvent intalnita, studiile arată că aproximativ jumătate dintre bărbații cu varsta peste 40 de ani sunt afectați.
Cauzele disfuncției erectile includ:
Libidou scăzut înseamnă că dorința sau interesul pentru sex a scăzut. Afecțiunea este adesea legată de nivele scăzute ale hormonului masculin testosteron. Testosteronul menține apetitul sexual, producția de spermă, mușchii, părul și oasele. Testosteronul scăzut poate afecta forma fizica și starea de spirit.
Reducerea dorinței sexuale poate fi cauzată și de depresie, anxietate sau dificultăți în relație. Diabetul, hipertensiunea arterială și anumite medicamente precum antidepresivele pot contribui, de asemenea, la un libidou scăzut.
Medicul va începe procesul de diagnostic cu un examen fizic. Testele fizice pot include:
De asemenea, medicul va adresa întrebări legate de simptomele dumneavoastră și despre istoricul medical și sexual. Deși aceste întrebări pot părea foarte personale, nu trebuie sa vă simțiți jenat. Este important să răspundeți sincer pentru a putea fi stabilit cel mai bun plan de tratament. Pot fi necesare consulturi sau investigatii de specialitate, cum ar fi: urologie, endocrinologie, psihoterapie.
Multe cazuri de disfuncție sexuală pot fi corectate prin tratarea problemelor psihice sau fizice care o cauzează. Tratamentele includ:
Multe cazuri de disfuncție sexuală pot fi corectate prin tratarea problemelor psihice sau fizice care o cauzează. Tratamentele includ:
Disfuncția sexuală masculină nu poate fi prevenită, in schimb tratarea cauzelor disfuncției vă poate ajuta să înțelegeți mai bine și să faceți față problemei atunci când aceasta se întâmplă.
Pentru a ajuta la menținerea unei bune funcții sexuale ar trebui să urmați același program care este recomandat pentru menținerea sănătății cardiovasculare, si anume:
Programeaza-te acum