Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ecografie Vaginala

Ecografia transvaginală

O ecografie transvaginală este o procedură de imagistică relativ rapidă și nedureroasă care oferă o imagine mai detaliată a organelor pelvine decât o ecografie abdominală tradițională. Această procedură imagistică poate fi recomandata pentru a explora cauza unor simptome, pentru a diagnostica o afecțiune, pentru a monitoriza sarcina sau pentru a planifica o intervenție chirurgicală. Este unul dintre cele mai comune și mai utile instrumente de diagnostic

Ecografie Vaginala

INFORMATII

O ecografie transvaginală este o procedură imagistică care permite vizualizarea cavitatii pelvine și organelor din interiorul pelvisului. Aceste organe includ: colul uterin, uterul, trompele uterine și ovarele. O ecografie transvaginală poate decela structuri care pot indica o afecțiune sau o boală. Ecografia transvaginală poate fi de asemeni efectuata pentru a confirma sau monitoriza o sarcina.

Ecografiile transvaginale sunt uneori numite “ecografii endovaginale”, deoarece dispozitivul care înregistrează imagini ale cavității pelvine (transductorul) este introdus în interiorul vaginului. Procesul este diferit de o ecografie abdominală tradițională, în care transductorul este deplasat pe burtă pentru a înregistra imagini.

O ecografie transvaginală oferă o imagine mai detaliată a organelor și țesuturilor moi din interiorul cavității pelvine, comparative cu o ecografie abdominală. Dar, o ecografie abdominală este o opțiune dacă nu se poate face o ecografia transvaginal, de exemplu, in cazul femeilor virgine sau in cazul unei sarcini care sangereaza.

Nu există multe restricții sau factori limitativi pentru efectuarea unei ecografii transvaginale. Ecografia transvaginala poate fi efectuata inclusiv in cursul menstruatiei sau a unei sarcini.

Există un tip special de ecografie transvaginală numită sonohisterografie cu infuzie salină sau sonohisterogramă. In acest caz este utilizata o cantitate mică de lichid pentru a distinge cavitatea uterului si a permite o bună vizualizare imagistică a mucoasei. Sonohisterograma este contraindicata in caz de sarcina sau boală inflamatorie pelvină (BIP).

  1. Diagnosticul unor afecțiuni care cauzează simptome neplăcute, cum ar fi durerea pelvină sau sângerările anormale.
  2. Furnizarea de informații suplimentare despre anomaliile descoperite în timpul unui examen ginecologic.
  3. Confirmarea sau monitorizarea unei sarcini.

O ecografie transvaginală permite medicului să identifice:

PROCEDURA

O ecografie transvaginală utilizează unde sonore pentru a înregistra cavitatea pelvină și organele și pentru a proiecta aceste imagini pe un ecran. Un instrument asemănător unei baghete numit transductor este introdus în vagin, unde eliberează unde sonore care ricoșează în diferitele structuri din interiorul pelvisului. Undele sonore se întorc la transductor, unde sunt transformate în semnale electrice. Aceste semnale proiectează o imagine vizuală în timp real a organelor pelvine pe un ecran.

Ecograful captează și imagini fixe ale imaginilor de pe ecran, care pot fi salvate, astfel încât sa poată examinate ulterior. Imaginea produsă în timpul unei ecografii se numește “sonogramă”.

O ecografie transvaginală poate dura între 15 minute și o oră.

Ecografiile transvaginale nu necesită prea multă pregătire. Procedura este rapidă și relativ nedureroasă, cu un risc redus de efecte secundare. Nu exista o perioada de recuperare necesara dupa procedura.

Instructiuni de pregatire:

  • Purtați haine pe care le puteți scoate cu ușurință. Va trebui să vă scoateți pantalonii și lenjeria intimă și este posibil să trebuiască să purtați un halat.Scoateți tamponul înainte de procedură dacă sunteți la menstruatie.
  • Urmați instrucțiunile medicului sau asistentei, cu privire la momentul în care trebuie să beți lichide și să mergeți la baie.
  • Faptul că aveți vezica plină afectează modul în care organele dvs. apar la ecografie. Este posibil să trebuiască să ajungeți la programare cu vezica goală, plină sau parțial plină.
  • Epilarea pentru ecografia vaginala nu este obligatorie

Ecografia va avea loc într-un cabinet medical. În unele cazuri, va fi efectuata o ecografie abdominală înainte de ecografia transvaginală. Ambele proceduri imagistice împreună oferă o vedere mai cuprinzătoare a organelor pelvine, care poate fi necesară uneori.

Pozitia este cea întinsă pe o masă de examinare ca pentru un examen ginecologic.

Pe transductor va fi aplicat un prezervativ de unica folosinta și un gel lubrifiant, apoi transductorul va fi introdus ușor în interiorul vaginului.

Odată intrat în interiorul corpului, transductorul eliberează unde sonore care înregistrează imagini ale organelor pelvine. Aceste imagini sunt proiectate pe un ecran. Vi se poate cere sa stați nemișcată sau să vă deplasați corpul pentru ca transductorul să vă înregistreze cavitatea pelvină din diferite unghiuri.

Dupa ce au fost colectate suficiente imagini pentru o analiză amănunțită, transductorul va fi îndepărtat.

Nu. Transductorul este proiectat să se muleze dupa forma vaginului, astfel încât procedura să fie cât mai puțin dureroasă. De asemenea, gelul lubrifiant plasat pe transductor permite o introducere delicată. Totuși, este posibila resimtirea unui oarecare disconfort sau presiune atunci când se introduce transductorul în vagin.

Ecografiile transvaginale sunt sigure. Tehnologia de sunet folosită pentru a înregistra imagini ale pelvisului nu prezintă riscuri pentru pacienta sau pentru făt, in cazul unei sarcini. Este posibila resimtirea unui ușor disconfort sau presiune din partea transductorului. De asemeni este posibila eliminarea unor mici secreții vaginale provenite de la gelul lubrifiant utilizat în timpul procedurii, secretii care ar trebui să dispară după 24 de ore.

Rezultate și Monitorizare

Ce tip de rezultate se obțin după o ecografie transvaginală

Dupa o ecografie vaginala, rezultatele pot fi comunicate pe loc sau in aceeasi zi. In unele cazuri, este necesara o consiliere multidisciplinara. Medicul va examina imaginile ecografice și va redacta un raport prin care va comunica constatările sale.

Rezultatele unei ecografii vaginale pot oferi suficiente informații pentru un diagnostic definitiv. Alternativ, medicul poate solicita teste suplimentare dacă există incertitudini.

Ecografie Vaginala