Caută
Close this search box.

HPV

HPV la Barbati

Papilomavirusul uman (HPV) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală (BTS). Vaccinurile împotriva HPV pot preveni unele dintre efectele pe care HPV le provoacă asupra sănătății. In continuare cateva informatii despre HPV la bărbați.

Ce este HPV?

HPV este o infecție cu transmitere sexuală foarte frecventă. În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 59 de ani, 2 din 5 (40 %) persoane vor avea HPV la un moment al vietii. Există multe tipuri diferite de HPV; majoritatea nu cauzează probleme de sănătate.

HPV este un virus diferit de HIV sau de herpes (HSV).

HPV

INFORMATII

Puteți contacta HPV dacă faceți sex vaginal, anal sau oral cu o persoană care are virusul. Acesta se răspândește cel mai frecvent în timpul sexului anal sau vaginal. Se răspândește, de asemenea, prin contactul strâns cu pielea în timpul actului sexual. HPV se poate răspândi chiar și atunci când o persoană infectata nu prezintă semne sau simptome.

Dacă sunteți activ sexual, puteți contacta HPV chiar dacă ați făcut sex cu o singură persoană. Simptomele pot apărea la ani de zile după ce ați făcut sex cu o persoană care are infecția. Acest lucru face sa fie greu de știut când ați contactat infectia prima dată.

Majoritatea bărbaților care se infectează cu HPV nu au niciodată simptome. Infecția dispare de obicei de la sine. Dar, dacă HPV nu dispare, poate provoca veruci genitale sau anumite tipuri de cancer.

Este recomandat sa va prezentati la medic daca apare orice leziune noua sau neobișnuita pe penis, scrot, anus, gură sau gât, cum ar fi:

  • negi
  • excrescențe neobișnuite
  • umflături
  • răni

Majoritatea infecțiilor cu HPV dispar de la sine și nu cauzează probleme de sănătate. Cu toate acestea, dacă HPV nu dispare, poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi verucile genitale. De asemenea, poate provoca anumite tipuri de cancer.

Nu știm de ce HPV cauzează probleme de sănătate la unele persoane și nu la altele.

Negii genitali apar de obicei ca o umflătură mică sau un grup de umflături în zona genitală. Acestea pot fi mici sau mari, ridicate sau plate, sau în formă de conopidă. Negii pot să dispară, să rămână la fel sau să crească în dimensiune sau număr. Medicul poate diagnostica, de obicei, verucile genitale prin observarea lor. Negii genitali pot reveni, chiar și după tratament. Tipurile de HPV care cauzează negi nu provoacă cancer.

Da. HPV în sine nu este cancer, dar poate provoca modificări în organism care duc la cancer. Infecțiile cu HPV dispar de obicei de la sine. Atunci când nu o fac, ele pot provoca dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Acestea includ:

  • Cancer de col uterin la femei
  • Cancer de penis la bărbați
  • Cancer anal atât la femei, cât și la bărbați
  • Cancerul orofaringian, cancer laringian, inclusiv la baza limbii și la amigdale


Toate aceste tipuri de cancer provin din infecții cu HPV care nu au dispărut. Cancerul crește foarte încet. Diagnosticul poate fi pus abia după ani sau chiar zeci de ani de la momentul în care o persoană a contactat HPV. În prezent, nu există nicio modalitate de a ști cine va face cancer după ce a contactat HPV.

Cancerele cauzate de HPV nu sunt frecvente la bărbați.

Anumiți bărbați sunt mai predispuși să dezvolte cancere cauzate de HPV, cum ar fi:

  • Bărbații cu un sistem imunitar slab (inclusiv cei cu HIV)
  • Bărbații care fac sex anal sunt mai predispuși la HPV anal. Aceștia pot dezvolta cancer anal.

Nu, în prezent nu există un test aprobat pentru HPV la bărbați.

Nu este recomandată testarea de rutină („screening”) pentru HPV la bărbați.

De asemenea, nu este recomandată testarea de rutină pentru boli cauzate de HPV înainte de apariția unor semne sau simptome, la bărbați.

Uneori, pot fi efectuate teste Papanicolau anale, bărbaților care pot prezenta un risc mai mare de cancer anal, cum ar fi: bărbații cu HIV sau bărbații care fac sex anal.

Nu există un tratament specific pentru HPV. Dar, există tratamente pentru problemele de sănătate care se dezvoltă din cauza HPV. Verucile genitale pot fi tratate cu medicamente eliberate pe bază de rețetă sau prin proceduri laser. Cancerele cauzate de HPV sunt mai ușor de tratat atunci când sunt depistate și tratate la timp.

Există doi pași pe care îi puteți face pentru a vă reduce șansele de a contacta HPV și boli cauzate de HPV:

  1. Vaccinul HPV este sigur și eficient. Acesta îi poate proteja pe bărbați împotriva negilor și a anumitor tipuri de cancer cauzate de HPV. În mod ideal, ar trebui să vă vaccinați înainte de a incepe viata sexuala.
  2. Prezervativul folosit în mod corect de fiecare dată când faceți sex. Acest lucru vă poate reduce șansele de a contacta orice infectie cu transmitere sexuala, inclusiv HPV. Cu toate acestea, HPV poate infecta zonele pe care prezervativul nu le acoperă. Așadar, este posibil ca prezervativele să nu ofere o protecție completă împotriva contactării HPV.

Recomandarea de vaccinare împotriva HPV este pentru:

  • preadolescenți (băieți și fete) cu vârsta de 9-14 ani
  • oricine până la vârsta de 26 de ani

 

Vaccinarea nu este recomandată pentru toată lumea peste 26 de ani. Cu toate acestea, unii adulți cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani care nu sunt deja vaccinați pot decide să se vaccineze împotriva HPV după ce au discutat cu medicul despre riscul lor de noi infecții cu HPV și despre posibilele beneficii ale vaccinării.

Vaccinarea împotriva HPV pentru persoanele cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani oferă mai puține beneficii. Majoritatea adulților activi sexual au fost deja expuși la HPV, deși vaccinarea nu vizează toate tipurile de HPV.

La orice vârstă, faptul de a avea un nou partener sexual este un factor de risc pentru contactarea unei noi infecții cu HPV. Persoanele care se află deja într-o relație monogamă reciprocă pe termen lung nu sunt susceptibile de a contacta o nouă infecție cu HPV.

Consultați un medic daca observati orice lucru nou sau neobișnuit la dumneavoastră sau la partenerul dumneavoastră, la nivelul penisului, scrotului, anusului, gurii sau gâtului.

Orice lucru nou sau neobișnuit ar putea fi: veruci, excrescențe neobișnuite, umflături sau răni.

Chiar dacă sunteți sănătos, este posibil ca dumneavoastră și partenerul (partenerii) sexual(i) să doriți, de asemenea, să vă testați pentru alte boli cu transmitere sexuală.

Dacă dvs. sau partenerul aveți veruci genitale, nu mai faceți sex până la vindecarea leziunilor. Nu se stie cât timp o persoană este capabilă să transmita HPV după ce verucile dispar.

Infecțiile cu HPV sunt, de obicei, temporare. O persoană poate avea HPV mulți ani înainte de a prezenta probleme de sănătate. Dacă dvs. sau partenerul primiți un diagnostic de boală cauzata de HPV, nu există nicio modalitate de a ști:

  • de cât timp ați avut HPV
  • dacă partenerul dvs. v-a transmis HPV
  • dacă dumneavoastră i-ați transmis HPV partenerului.


HPV nu este întotdeauna un semn că unul dintre voi face sex în afara relației voastre. Este important ca partenerii de sex să discute între ei despre sănătatea lor sexuală și despre riscul de infectii cu transmitere sexuala.