Ecografia mamară este un test de imagistică care utilizează unde sonore pentru a examina interiorul sânilor. Ecografia mamara este o investigatie non-invaziva care poate ajuta la decelara unor probleme la sân.
Medicul deplasează un dispozitiv asemănător unei baghete, numit transductor, peste piele, pentru a vizualiza imagini din interiorul sânilor. Transductorul trimite unde sonore care ricoșează în țesutul mamar. Undele sonore au frecventa prea inalta pentru a fi auzite de urechea umana. Transductorul captează apoi undele sonore care au ricoșat. Acestea sunt transformate în imagini ale interiorului sânilor.
Ecografia este sigură si în timpul sarcinii, deoarece nu utilizează radiații. De asemenea, este sigură pentru persoanele care sunt alergice la substanța de contrast, deoarece nu folosește colorant.
Ecografia mamară se efectueaza cel mai adesea pentru a afla dacă o problemă descoperită printr-o mamografie sau un examen fizic al sânului poate fi un chist umplut cu lichid sau un nodul solid.
Ecografia mamară nu se face, de obicei, pentru a depista cancerul de sân. Acest lucru se datorează faptului că poate rata unele semne precoce de cancer, cum ar fi micile depozite de calciu numite microcalcificări.
O ecografie mamară nu prezintă niciun risc din cauza radiațiilor. Nu prezintă niciun risc pentru femeile însărcinate.
Ecografia mamară poate să nu observe mici noduli sau tumori solide care sunt evidentiate în mod obișnuit cu ajutorul mamografiei.
La femeile obeze sau cu sânii foarte mari, ecografia poate fi mai puțin precisă.
Este posibil să existe riscuri în funcție de starea de sănătate specifică. Inaintea efectuarii unei ecografii, va rugam sa ne informati despre orice preocupare pe care o aveți.
Programează-te acum