Caută
Close this search box.

Analiza Metabolismul Estrogenului

Metabolismul Estrogenului

Măsurarea metaboliților estrogenului poate fi realizată atât la femei, cât și la bărbați, pentru a evalua riscul apariției diferitelor stări patologice asociate cu dezechilibrele metabolismului estrogenului, cum ar fi cancerul de sân, displazia de col uterin, cancerul de col uterin, cancerul de endometru și cancerul de prostată.

 

Estrogenii sunt hormoni produși atât la bărbați, cât și la femei. Ei sunt eliberați în fluxul sanguin și se leagă de receptori hormonali specifici din diferite organe țintă. Când estrogenii își desăvârșesc acțiunea, aceștia sunt îndepărtați din receptori și prin fluxul sanguin ajung în ficat unde sunt descompuși (metabolizați) și în final sunt îndepărtați din organism prin urina. Există mai multe căi biochimice diferite prin care estrogenii pot fi metabolizați în organism. Cele două căi metabolice principale sunt prin 2-hidroxi-estronă (2-OHE1) și 16-alfa-hidroxi-estronă (16-OHE1). Acești produși de descompunere se numesc „produși ai metabolismului estrogenului sau metaboliți ai estrogenului”.

ANALIZA METABOLISMUL ESTROGENULUI

Estrogenii care sunt descompuși pe calea biochimică 2-hidroxi ajung să aibă un efect estrogenic mic sau chiar deloc, așa că nu „stimulează” creșterea celulelor canceroase dependente de estrogen. Unele studii sugerează chiar că 2-OHE1 poate inhiba creșterea indusă de estrogen a celulelor canceroase. Sistemul enzimatic CYP1A1 este implicat în această „cale” biochimică protectoare a ficatului.

Calea 4-OH este considerată cea mai genotoxică deoarece metaboliții săi pot crea produse reactive care pot degrada ADN-ul. Estrona este hidroxilata prin Faza 1 de detoxifiere pentru a forma 4-OH-E1. Faza 2 reprezinta metilarea pentru a forma 4-MeE1. Când 4-OH-E1 este metilat în mod corespunzător la 4-MeE1, acest proces este considerat normal, deoarece 4-MeE1 este ușor eliminat și riscurile sunt scăzute. Când metilarea nu are loc corespunzator, se acumulează 4-OH-E1, care se poate transforma în 3,4-chinone care sunt cancerigene, în mod similar cu calea 16. 4-OH-E1 este denumit estrogenul „rău”, împreună cu 16-OH-E1. Femeile care iau terapie hormonală cu un polimorfism în CYP1B1 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de sân în comparație cu alte utilizatoare de hormoni. Femeile cu fibrom uterin, deficit de metionină sau deficit de acid folic pot avea niveluri crescute de 4-OH-E1.

Estrogenii care sunt descompuși pe calea biochimică 16-alfa-hidroxi au un efect estrogenic mai puternic și, prin urmare, pot promova dezvoltarea cancerelor dependente de hormoni. Unele studii arată că 16-OHE1 poate modifica structura genetică a celulelor. Sistemul enzimatic CYP1B1 este implicat în această cale biochimică.

Atunci când raportul metaboliților de estrogen (EMR) dintre 2-OHE1 și 16-OHE1 în urină este mai mare de 2, există un risc mai scăzut de apariție a anumitor boli (cancer de sân, de col uterin, de prostată etc.), de asemeni severitatea bolii în cazul apariției acesteia, este mai redusa. Menținerea unui echilibru în favoarea 2-hidroxi-estrogenilor ajută la menținerea unor niveluri optime de sănătate.

Cancerul de sân
Mai multe studii arată că femeile cu cancer de sân au un raport mai mic de 2, intre 2-OHE1 si 16-OHE1, decât femeile de aceeași vârstă fără cancer de sân.

Displazia de col uterin
Displazia cervicală se referă la afecțiunea în care la citologia cervicală (test Papanicolau), sunt prezente celule precanceroase. Datele arată că severitatea displaziei este mai mare cu cât raportul metaboliților de estrogen în urină este mai mic.

Cancerul de prostată

Pacienții cu cancer de prostată sunt mai susceptibili de a avea EMR mai scăzut decât bărbații fără această boală.

Papilomatoză respiratorie recurentă

Papilomatoza respiratorie recurentă este o afecțiune în care se dezvoltă tumori necanceroase în laringe, corzile vocale și trahee. Boala este cauzată de papilomavirusul uman (HPV) și diverse studii arată că severitatea bolii crește la pacienții cu un raport mai mic al metaboliților de estrogen.

  • Pentru că unele stări patologice sunt afectate de raportul dintre 2-hidroxi-estronă și 16-hidroxi-estronă. Măsurarea raportului dintre metaboliții estrogenului oferă informații importante despre riscul relativ de apariție a acestor afecțiuni.
  • Cunoașterea riscului crescut al anumitor afecțiuni dependente de hormoni oferă motivația necesară pentru a alege un stil de viață mai sănătos.
  • Monitorizarea raportului metaboliților de estrogen este simplă, deoarece este necesară o singură probă de urină în care sunt măsurați atât metaboliții 2-OHE1, cât și 16-OHE1.

Măsurarea metaboliților de estrogen este recomandata în special următoarelor categorii de femei și bărbați:

  • Care doresc să acționeze proactiv în atingerea unor niveluri optime de sănătate
  • Cu antecedente familiale de cancer de sân, de endometru, de col uterin sau de prostată
  • Cu antecedente familiale sau factori de risc pentru dezvoltarea osteoporozei
  • Care administrează tratament de substituție hormonala

Administrarea anumitor suplimente și modificări specifice ale stilului de viață pot fi folosite pentru a crește raportul metaboliților de estrogen. Din păcate, nu există o certitudine absolută că creșterea raportului garantează un risc redus de apariție a bolilor dependente de hormoni. Cu toate acestea, știm din studii epidemiologice că este mult mai puțin probabil ca bărbații și femeile cu un raport mai mare de 2-OHE1 la 16-OHE1 să dezvolte o boală dependentă de hormoni. De asemenea, știm că multe dintre suplimentele, alimentele și modificările stilului de viață care cresc EMR au beneficii documentate pentru sănătate. Astfel, este rezonabil să presupunem că introducerea acestor suplimente, alimente și modificări ale stilului de viață, va reduce riscul de îmbolnăvire.

Suplimente: Există unele produse naturale care ajută la îmbunătățirea raportului metaboliților de estrogen, cum ar fi indol-3-carbinol (I3C), di-indol-metan (DIM), semințe de in, acizi grași omega-3, izoflavone din soia, ulei de rozmarin, care cresc 2-hidroxi-estronă crescând astfel și EMR.
În plus, s-a descoperit că administrarea de progesteron și hormoni tiroidieni  îmbunătățește raportul metaboliților de estrogen.

Sport: Nivelurile metabolitului „rău” 16-OHE1 cresc odată cu obezitatea și, prin urmare, pierderea în greutate și exercițiile fizice sunt factori importanți în reglarea EMR.

Stil de viață: Expunerea la toxine poate crește nivelurile metabolitului „rău” 16-OHE1, cu o reducere ulterioară a EMR și, prin urmare, este important să se minimizeze expunerea la substanțe chimice toxice. Consumul excesiv de alcool poate reduce, de asemenea, EMR.

Dietă: Consumul crescut de legume crucifere precum broccoli, varza de Bruxelles, varza și conopida poate crește EMR prin creșterea cantității de metabolit „bun” 2-OHE1. Creșterea aportului de fibre alimentare și reducerea aportului de grăsimi saturate ajută, de asemenea, la creșterea EMR.

DUTCH Plus™
Tip proba: Urina uscata si saliva
Durata procesarii: 21 ± 5 zile
Testare: Hormoni / Functia suprarenala / DHEA / Cortizol / Oboseala

DUTCH Plus™ + Insomnie
Tip proba: Urina uscata si saliva
Durata procesarii: 21 ± 4 zile
Testare: Somn / Hormoni / Functia suprarenala / DHEA / Cortizol / Oboseala

 

DUTCH Hormoni Sexuali
Tip proba: Urina uscata
Durata procesarii: 21 zile
Testare: Hormoni / DHEA / Sanatatea femeii / Sanatatea barbatului

DUTCH Complete™
Tip proba: Urina uscata
Durata procesarii: 21 ± 4 zile
Testare: Hormoni / Functia suprarenala / DHEA / Oboseala

DUTCH Complete™ & DNA Oestrogen
Tip proba: Urina uscata si picatura de sange
Durata procesarii: 21 ± 5 zile
Testare: Hormoni / Functia suprarenala / DHEA / Oboseala / ADN estrogeni