În timpul premenopauzei si menopauzei, tot ceea ce credeai că te defineste in legatura cu corpul și mintea ta, este dat peste cap. Și în ciuda faptului că 85% dintre femeile in menopauză raportează simptome (cum ar fi oboseală, creșterea în greutate și scăderea libidoului, pentru a enumera doar câteva), ni se spune că este inevitabil, natural, că este o etapă a vieții pe care trebuie să o traversăm în tăcere.
Vestea buna este aceea că exista optiuni iar multe femei nici nu știu despre ele. În plus există numeroase obstacole in lumea medicala – medici neinformați si nespecializați, politici de asigurări medicale restrictive etc.
Simte-te din nou ca la 30 ani: Optimizarea Hormonală pentru Femei
Programul de Optimizare Hormonală pentru Femei de la HERA MEDICAL INSTITUTE a fost creat de o femeie, pentru femei, pentru a vă ajuta să vă restabiliți echilibrul hormonal natural, astfel încât să începeți să vă simțiți din nou ca voi înșivă. Femeile au obiective, cariere, pasiuni și hobby-uri si după menopauză. Ele nu trebuie sa se ofilească, iar noi la HERA MEDICAL INSTITUTE vă putem ajuta sa nu traiți de nota 3-4 pe o scara de la 0-10, ci de nota 9-10.
Înainte să explorăm cum să te optimizăm, să vorbim mai întâi despre ce se întâmplă în corpul tău în această perioadă a vieții.
Hormonii care contează cel mai mult pentru femei
Hormonii sunt mesageri care călătoresc în întregul corp pentru a regla organele și țesuturile. Ei au o influență masivă asupra energiei, stării de spirit și comportamentului. Există o armonie yin-yang a hormonilor, deoarece adesea lucrează în perechi pentru a se verifica și contrabalansa unii pe alții. Chiar și cel mai mic dezechilibru poate cauza oboseală, scăderea libidoului și dificultăți în pierderea în greutate.
În timp ce dezechilibrele pot apărea în orice moment al vieții unei femei, fiecare femeie trece prin menopauză și pre-/perimenopauză [în anii care preced menopauza], care începe natural în jurul varstei de 40 ani pentru majoritatea femeilor, dar poate începe si mai devreme, pentru unele femei.
În timpul pre-/perimenopauzei, care poate dura între câțiva ani și o întreagă decadă, femeile încă mai au menstruație – uneori neregulata – dar experimentează și o fluctuație drastică a trei hormoni importanti, plus unele simptome destul de neplacute. Menopauza începe oficial în ziua aniversării a un an de la data ultimei tale menstruații. Și fiecare zi din restul vieții tale este considerată postmenopauză. Corpul tău nu se obișnuiește niciodată cu simptomele menopauzei. Poate că le accepți și te obișnuiești cu ele, dar ele nu se amelioreaza si nu dispar de la sine.
Vârsta medie pentru intrarea in menopauză este de 51 de ani, dar in prezent speranta de viata a unei femei este de cel putin 90 ani, astfel încât femeile pot petrece aproape jumătate din viața lor fără acești hormoni sexuali esentiali. Acest lucru poate afecta negativ femeile, sănătatea lor emoțională, sănătatea fizică, sănătatea mintală, sănătatea sexuală și intimitatea cu partenerii.
Cum scad hormonii feminini odată cu înaintarea în vârstă
Cei trei hormoni sexuali primari pentru femei sunt:
Optimizarea hormonală pentru fiecare etapă a vieții tale
Terapia hormonală a fost demonstrată clinic că îmbunătățește colesterolul și densitatea osoasă și reduce osteoporoza și demența. Dar ea nu trebuie amânată. Femeile care încep mai devreme terapia de substitutie hormonală experimentează mai multe beneficii decât cele care încep mai târziu în viață. Asta pentru că, după mai multi ani de la intrarea in menopauză, au început deja să se dezvolte plăci de ateroscleroza în inimă și creier.
Diferența la HERA MEDICAL INSTITUTE este o abordare personalizată, de catre medici cu ani de experiență specializată doar în acest domeniu.
Consultatiile pot fi fizice sau online.
Abordarea HERA MEDICAL INSTITUTE pentru Optimizarea Hormonală la Femei este personalizată si susținută de cercetare:
La ce sa te astepti de la tratamentul hormonal
– După 1-2 săptămâni, ar trebui să simți ameliorarea bufeurilor, transpirațiilor nocturne și insomniei.
– După 3-4 săptămâni, vei observa o îmbunătățire a stării de spirit și a cogniției.
– După 3 luni, compoziția corpului se schimbă, astfel că poti observa mai puțină grasime în zona taliei și mai multă masă musculară.
Terapia Hormonală este sigură pentru femei?
Așa cum se întâmplă în multe domenii ale sănătății femeilor, există o istorie a practicilor nesigure și a studiilor eșuate în ceea ce privește terapia hormonală. Înțelegem acum mai bine avantajele și riscurile terapiei hormonale pentru femei, și este evident că, pentru majoritatea femeilor, beneficiile depășesc cu mult orice mic risc sau efecte secundare.
Femeilor li s-a prescris pentru menopauză estrogen derivat din animale începând cu anii 1940 și progesteron sintetic începând cu anii 1970, dar abia în 1993 terapia hormonală pentru femei a fost studiată pe scară largă într-un studiu numit Women’s Health Initiative (WHI). Studiul a fost întrerupt brusc în 2002 din cauza descoperirilor alarmante că estrogenul derivat din animale plus progesteronul sintetic au crescut riscul de cancer de sân la participante. Raportul a arătat, de asemenea, o creștere semnificativă a riscului de atac de cord și accident vascular cerebral la femei.
Problema este că studiul s-a dovedit a fi fundamental viciat în proiectarea și analiza sa. Concluziile actualizate privind acest grup de femei au fost publicate în 2006, și nu s-a constatat nicio crestere a riscului de cancer de sân sau atacuri de cord, în ciuda a ceea ce s-a crezut inițial. Dar răul era deja făcut, iar studiul continuă să aibă o influență enormă asupra percepțiilor publice privind terapia de optimizare hormonală pentru femeile aflate în perioada perimenopauzei și postmenopauzei. La 20 de ani distanță, unii medici asociază încă utilizarea hormonilor cu cancerul de sân și atacurile de cord. Studiile clinice efectuate dupa studiul WHI demolează acest mit și arată că terapia hormonală reduce efectiv riscul de fracturi de șold, protejează inima și creierul.
În prezent, există și opțiunea de a utiliza hormoni bioidentici, care sunt identici cu hormonii pe care îi produce în mod natural corpul. Singura diferență este că sunt fabricați în laborator folosind surse vegetale și formulați sub formă de capsule orale, pastile solubile, implanturi și geluri. Hormonii din trecut erau fabricați din urină de cal și provocau efecte secundare precum afectarea metabolismului glucozei, acnee, balonare și creștere în greutate. Hormonii bioidentici sunt, de asemenea, diferiți de hormonii sintetici — aceiași folosiți în pilulele contraceptive — care pot crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și cheaguri de sânge.
Găsirea unui echilibru, înainte să fie prea târziu
Adesea, femeile așteaptă până când simptomele menopauzei devin insuportabile înainte de a lua în considerare terapia de optimizare hormonală. Dar începerea prea târziu poate însemna și ratarea perioadei de oportunitate în care aceasta poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare, osteoporozei și bolii Alzheimer.
Chiar dacă nu ați ajuns încă la perimenopauză, nu este niciodată prea devreme să fiți conștiente de simptome și să abordați în mod proactiv optimizarea sănătății dumneavoastră. Pentru că odată ce începe menopauza, deciziile pe care le luați la început vor influența decenii viitoare. La HERA MEDICAL INSTITUTE ne dorim ca anii menopauzei să fie cei mai buni ani pentru tine.
Programeaza-te acum